
CultuRAbile is Arjan Vader: cultuurwetenschapper, verhalenverteller, gids, museumdocent, onderzoeker. Ik ben cum laude afgestudeerd met een masterscriptie over de lichtschildering bij twee Italiaanse schilders uit het begin van de 15de eeuw. Italië is altijd een grote liefde gebleven, vandaar ook die Italiaans klinkende naam voor mijn bedrijf. Na mijn afstuderen was ik als docent en studieadviseur verbonden aan de Open Universiteit (tot medio 2016). Al meer dan 10 jaar werk ik in verschillende Amsterdamse musea als museumdocent. Daarvoor werkte ik overigens bijna 20 jaar bij een bank.
Wat als een interesse in kunst en cultuur begon werd dus een studie. Gaandeweg de studie werd de interesse een passie. Uiteindelijk maakte ik van die passie mijn werk. Daar geniet ik nu nog steeds dagelijks met volle teugen van. Ik leer continu bij en blijf me ontwikkelen. Daar wil ik anderen graag in laten delen! Via CultuRAbile doe ik dat.
Met CultuRAbile ben ik steeds op zoek naar interactie. U mag bij mij best alleen luisteren, maar ik daag u toch ook geregeld uit om na te denken over wat u ziet en wat ik u vertel en om daarover met mij en elkaar van gedachten te wisselen. Samen weten we vaak meer dan alleen.

(L) Het martelaarschap van Sint-Lucia, Meester van de Kruisafneming van Figdor, ca. 1505 – ca. 1510
(M) Madonna van nederigheid, Fra Angelico, ca. 1440
(R) Maria met Jezus en vier heilige maagden, Meester van de Virgo inter Virgines, ca. 1495 – ca. 1500
Naast mijn activiteiten voor CultuRAbile werk ik aan een onderzoek naar de waarderingsgeschiedenis van met name de schilders Giotto en Fra Angelico (Italië, 14de en 15de eeuw) in Nederland in de periode 1865-1920. Mijn focus ligt daarbij vooral op de verschillen in waardering tussen katholieken en protestanten.
Genoeg over mijzelf, kijk vooral verder naar de vele activiteiten van CultuRAbile.